Verlichting / LED

Supermarkt in nieuw licht

Eerste installatie van de nieuwste lichtlijngeneratie

De nieuwe lichtlijngeneratie E-Line Next LED van TRILUX is voor de allereerste keer geïnstalleerd bij een klant. De supermarkt ‘Famila’ in de Duitse gemeente Timmendorfer Strand – een badplaats aan de Oostzee – strijkt met de eer. De verlichtingsrenovatie maakt deel uit van een omvangrijkere verbouwing.

Dankzij de grote flexibiliteit en het geringe installatiewerk van de nieuwe lichtlijn kon de renovatie snel tot een goed einde worden gebracht. Dat was belangrijk, want de supermarkt bleef ondertussen gewoon open. Al snel na de voltooiing van de verbouwing merkte de supermarktleiding duidelijke voordelen, zoals een betere presentatie van de producten en verminderde onderhoudskosten. Ook de klanten merkten de verandering op. Zij zien ‘hun’ winkel in een ander licht.

Helder en uitnodigend

Alleen aan de buitenzijde ziet de Famila-supermarkt er nog hetzelfde uit. Binnenin schittert de winkel na een grondige verbouwing in een nieuw licht. Letterlijk! Lichtlijnen van de serie E-Line Next LED van TRILUX verlichten nu grote delen van de supermarkt, waaronder de drogisterij-, dranken-, delicatessen-, non-food- en textielafdelingen. Niet alleen de gangen zijn nu optimaal verlicht, de accentuerende verlichting van de Canilo LED-spots brengt ook de productpresentatie naar een hoger niveau. “De combinatie van de twee armaturen resulteert in een verbeterde productpresentatie”, zegt plaatsvervangend supermarktleider David Karsten vol overtuiging. Ook de klanten reageren positief op de verandering. “Sommigen hebben ook werkelijk gezegd dat de verlichting een verschil maakt”, aldus Karsten. “Het licht is nu mooi helder en uitnodigend.”

Snelle installatie

De E-Line Next LED-lichtlijnen speelden hun troef al uit tijdens de installatie. Doordat de armaturen verkrijgbaar zijn in drie modulelengten, tot 2250 mm, vergde de installatie minder werk. Matthias Holst, de projectleider van het ingehuurde elektrisch installatiebedrijf, beschrijft de werkwijze: “Het was niet meer nodig elke meter een hele lichtlijn te monteren, met draagrails en toebehoren en bedrading enzovoort. We hebben nu deels kunnen werken met stukken van bijna drie meter lang, die we in één keer konden ophangen, aansluiten en dan direct gebruiken.” Ook het geringe gewicht van de modules hielp bij de snelle renovatie, die gang per gang moest gebeuren terwijl er klanten rondliepen in de winkel.

Nog meer voordelen

De Famila-supermarkt in Timmendorfer Strand plukt nu de vruchten van de verlichtingsrenovatie. Het helderdere en aangenamere licht vergemakkelijkt ook het werk voor de medewerkers. “Doordat de artikelen beter verlicht zijn, valt ook beter op waar er oneffenheden of gaten in de schappen zijn”, aldus winkelbediende Andreas Sadowski. “We hebben een beter zicht op de artikelen en we kunnen de klanten beter aanwijzingen geven.” Plaatsvervangend supermarktleider David Karsten is verheugd over de nieuwe mogelijkheden om het assortiment te accentueren, bijvoorbeeld in de wijn- en sterke drank afdeling. De klanten zien de zwarte Canilo LED-spots en de daardoor verlichte producten al van ver. “Voorheen hadden we ook spots, maar die haalden niet zo’n hoge lichtopbrengst als deze LED-spots”, herinnert David Karsten zich.

Kosten sneller terugverdienen

Dat de verlichtingsrenovatie snel een succes zal blijken in de cijfers en dat de total cost of ownership (TCO) veel lager zal liggen, daar twijfelt hij niet aan. “Energie-efficiëntie is natuurlijk enorm belangrijk. We zullen onze kosten hierdoor sneller terugverdienen. Zeker als je vergelijkt met de dure verlichting die we vroeger hadden, en de vele reparaties die we moesten uitvoeren”. De overschakeling op de E-Line Next LED en het afscheid van de TL-verlichting ziet hij echter ook als een ergonomische verbetering voor de medewerkers, die vroeger klaagden over hoofdpijn. “De nieuwe verlichting biedt niet alleen voordelen voor de productpresentatie en voor de klanten, maar ook voor de medewerkers”, zo vat de manager het samen.

Meer artikelen van Trilux C.V. :

Supermarkt in nieuw licht


De nieuwe lichtlijngeneratie E-Line Next LED van TRILUX is voor de allereerste keer geïnstalleerd bij een klant. De supermarkt ‘Famila’ in de Duitse gemeente Timmendorfer Strand – een badplaats aan de Oostzee – strijkt met de eer. De verlichtingsrenovatie maakt deel uit van een omvangrijkere verbouwing.

Licht als dienst


Het stedelijk Conservatorium, de Academie voor Beeldende Kunsten, het Stadsarchief en het Cultuurcentrum van Mechelen krijgen dit jaar nog nieuwe ledverlichting volgens het principe ‘licht als een dienst’. Dat betekent dat de stad een bepaalde huurprijs betaalt, in dit geval aan het bedrijf TRILUX, voor de ledverlichting als dienst en dat het bedrijf dus het onderhoud van de verlichting op zich ne

Nieuwe generatie lichtlijn


TRILUX optimaliseert haar beproefde lichtlijn E-Line LED continu. Het resultaat: E-Line NEXT LED, met een energie-efficiëntie tot 190 lm/W. Een modulair systeem met een grote keuze aan optieken, lichtstroompakketten, beschermingsklassen en lengtes.

Licht voor de installateur


De verlichtingswereld is behoorlijk aan het veranderen. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Led is de nieuwe standaard. Nieuwe technieken op het gebied van aansturing vragen nu de aandacht van de installateur. Omdat er zoveel gebeurt en Trilux het installateurs graag eenvoudig wil maken, introduceerde het lichtbedrijf de website voordeinstallateur.com.


Kunststof kabelgoot voor datacenters →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: