Overige

Elektro Vakbeurs gericht op de toekomst

11 tot en met 13 september, Evenementenhal Hardenberg

Easyfairs Evenementenhal Hardenberg hanteert sinds enige tijd de slogan ‘visit the future’. Aan dit thema wordt handen en voeten gegeven tijdens de aanstaande Elektro Vakbeurs. Want de beurs wordt voor het eerst samen gehouden met de Installatie Vakbeurs. “Door deze twee vakbeurzen naast elkaar te laten plaatsvinden, kan zowel de E- als W-installateur alles onder één dak vinden”, stelt het Team Elektro & Installatie van Easyfairs. Een vooruitblik op een toekomstgericht evenement, dat van 11 tot en met 13 september wordt gehouden.

Auteur: Henk-Jan Hoekjen

Ook dit jaar zullen weer tal van bedrijven
hun producten en diensten tonen op
de Elektro Vakbeurs.

De Elektro Vakbeurs is een vaste waarde in de Nederlandse installatiesector. Sinds jaar en dag verzamelt de top van de markt zich gedurende een aantal dagen in de Evenementenhal in Hardenberg om de E-sector te informeren over de laatste trends en producten. Ook dit jaar staat de Elektro Vakbeurs weer op de agenda. Van 11 tot en met 13 september opent het evenement haar deuren voor een geïnteresseerd vakpubliek. Toch is het in Hardenberg medio september bepaald geen ‘business as usual’. Want de beursorganisatie heeft een aantal opmerkelijke wijzigingen doorgevoerd. Het meest in het oog springend is het feit dat E- en W-installateurs hun vakevenement met ingang van dit jaar gelijktijdig kunnen bezoeken. Op genoemde dagen staan zowel de Elektro Vakbeurs als de op de W-installateur gerichte Installatie Vakbeurs op de rol.

Eigen ingang

“Hiermee sluiten we aan bij een ontwikkeling in de markt”, zegt een woordvoerder namens Easyfairs. “De afgelopen jaren zagen we vanuit bezoekers een duidelijke toename van het aantal totaalinstallateurs. Ook vanuit de exposantenkant horen we duidelijk geluiden dat E- en W-installateurs steeds dichter naar elkaar toe kruipen en dat zij het bedrijf daarvoor klaarstomen. Om tegemoet te komen aan deze ontwikkeling hebben we besloten de Elektro Vakbeurs en de Installatie Vakbeurs gelijktijdig te laten plaatsvinden. De beurscombinatie is omgedoopt tot de ‘Week van de Installateur’.”

De beursorganisatie benadrukt dat de keuze om de beurskrachten te bundelen niet betekent dat de installateurs die zich specifiek blijven specialiseren op een gericht onderdeel van het installatievak hiermee tussen wal en schip vallen. “Elke beurs behoudt zijn eigen ingang. Bezoekers van de Elektro Vakbeurs kunnen zich helemaal richten op het elektro-vak. Maar door de beurzen gelijktijdig te houden, bieden we bezoekers de mogelijkheid om zich op het centrale deel van de beurs ook te informeren over andere aspecten van de sector.” Hiertoe wordt onder meer het ‘E&W installatie platform’ ingericht, waar exposanten zijn vertegenwoordigd die zich richten op zowel de E- als W-installateur.

Speciale thema’s

Er is dan ook van alles te beleven in de Evenementenhal in Hardenberg. Het Team Elektro & Installatie van Easyfairs benadrukt dat alle disciplines uit de elektrotechniek op de beurs vertegenwoordigd zullen zijn: van verlichting tot beveiliging en van automatiseringssystemen tot meet- en regelapparatuur. Om bezoekers nog beter te informeren over de laatste innovaties in de branche, heeft de beursorganisatie voorts een aantal thema’s geselecteerd aan de hand waarvan actuele ontwikkelingen in het E-vak nog eens extra voor het voetlicht worden gebracht. De thema’s dit jaar zijn ‘Energie & Duurzaamheid’, ‘Thuistechnologie’ en ‘Personeel in de technische installatiebranche’. “Het zijn alle drie thema’s die momenteel volop spelen”, aldus de woordvoerder. “Met allerlei demonstraties, workshops en het laten zien van diverse toepassingen, wordt de kennis van de installateur op deze gebieden verder uitgebreid.”

Via zogenoemde ‘guided tours’ krijgen bezoekers de gelegenheid om de laatste ontwikkelingen te aanschouwen.
FOTO’S: Juliantien Fotografie

‘Guided tours’

Op het gebied van duurzaamheid zal er onder meer aandacht zijn voor de zogenoemde ‘energietransitie’: de overgang van fossiele naar meer duurzamere vormen van energiewinning. “Deze energietransitie biedt vele kansen door klanten te wijzen op duurzame producten en energiebesparende mogelijkheden. Nieuwe, slimme, door informatie- en communicatietechnologie ondersteunende methodes voor energieopwekking, energietransport en energiebesparing zullen verder toepassing vinden.” Via zogenoemde ‘guided tours’ worden bezoekers in staat gesteld de laatste ontwikkelingen op dit gebied te aanschouwen.
Ook in het kader van het thema ‘Thuistechnologie’ is er een speciale route uitgezet over de beursvloer. De ‘thuistechnologie-tour’ biedt gespecialiseerde informatie over bijvoorbeeld domotica, ICT in de woonomgeving en comfortabel leven. “Er komen nieuwe technieken beschikbaar om de kwaliteit van voorzieningen te verhogen, waardoor installateurs meer te maken krijgen met nieuwe technologie op het gebied van onder andere communicatie en beveiliging”, zegt de woordvoerder van Easyfairs hierover.

Vrouwen

Ook de speciale aandacht voor het onderwerp ‘personeel’ is begrijpelijk: want de installatiebranche heeft onverminderd behoefte aan goed geschoold personeel. Om dit onderwerp op de juiste manier voor het voetlicht te brengen, is in samenwerking met Tutorial, Avans Plus, Deltion Collega Zwolle, OTIB, Installatiewerk Noord-Oost, Stichting Collegiale In- en Uitleenservice, Building Jobs, Metechnica en Kenteq gedurende de drie beursdagen een zogenoemd ‘Loopbaancentrum’ ingericht. Hier worden vraag en aanbod in de markt bij elkaar gebracht. In samenwerking met OTIB wordt verder onder meer een inspirerende netwerksessie voor ondernemende vrouwen georganiseerd.

“De technische installatiebranche kent veel uitdagingen”, aldus een woordvoerder van OTIB over dit initiatief, dat zal plaatsvinden op de eerste beursdag vanaf 16.00 uur. “Vrouwen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de gewenste veranderingen. Daarom zijn vrouwen welkom om, onder het genot van een hapje en een drankje, zich te buigen over de te zetten stappen.” Desiree Kon, mede-eigenaar en directeur Installatiebureau KON en betrokken bij nieuwe ontwikkelingen in de Technische Installatiebranche, neemt bezoekers mee op het terrein van zorg, duurzame energie en duurzame inzetbaarheid van werknemers, werving en behoud van werknemers en het belang om vrouwelijke en mannelijke kenmerken optimaal te benutten.

Kortom: Elektro Vakbeurs kent ook dit jaar weer een boordevol programma. Want behalve de genoemde beursonderdelen zullen er tijdens het evenement ook nog verschillende lezingen worden verzorgd. Zo zijn er lezingen over de onderwerpen Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), Gelijkstroom & Fijnstof, de overgang van EPC naar BENG en (door UNETO-VNI) CONNECT 2025. “Het wordt ook dit jaar weer een prachtige beurs”, resumeert de woordvoerder van Easyfairs. “We belichten alle onderwerpen die nu en in de toekomst spelen in het installatievak.”

 

Meer artikelen van ElektroVakbeurs :

Installatie & Elektro Vakbeurs in mei 2019 in Gorinchem


Beursorganisator Easyfairs lanceert Installatie & Elektro Vakbeurs in Gorinchem. Deze combi-editie op 14, 15 en 16 mei 2019 staat in het teken van De Installateur van de Toekomst.

Contentprogramma ElektroVakbeurs


Easyfairs Evenementenhal organiseert, i.s.m. diverse partners, een aantrekkelijk programma die je inzichten geeft in jouw toekomst.

Plattegrond Elektro Vakbeurs Hardenberg 2018


Plattegrond Elektro Vakbeurs Hardenberg 2018

Deelnemerlijst Elektro Vakbeurs 2018


Een overzicht van alle deelnemers van de Elektro en installatie Vakbeurs Hardenberg 2018 op 11, 12 en 13 september.

Elektro Vakbeurs gericht op de toekomst


Easyfairs Evenementenhal Hardenberg hanteert sinds enige tijd de slogan ‘visit the future’. Aan dit thema wordt handen en voeten gegeven tijdens de aanstaande Elektro Vakbeurs. Want de beurs wordt voor het eerst samen gehouden met de Installatie Vakbeurs. “Door deze twee vakbeurzen naast elkaar te laten plaatsvinden, kan zowel de E- als W-installateur alles onder één dak vinden”, stelt het Team El


NK voor beroepen →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant:

ent.nl/manager